Autor receptu
valouscz
Počet porcí
40
porcí
Kategorie
Dezerty
Čas přípravy
04 hodin a 00 minut
Průměrné hodnocení
4
1
Mléko polotučné
250
mililitr
Droždí lisované
30
gram
Cukr krupice
80
gram
Mouka pšeničná, polohrubá
300
gram
Mouka pšeničná, hladká
200
gram
Vejce slepičí, žloutek
2
kus
Máslo
100
gram
Olej slunečnicový
2
polévková lžíce
Rum
1
polévková lžíce
Sůl jedlá
0
čajová lžička
Mléko plnotučné
100
mililitr
Vejce slepičí
1
kus
Do hrnku dáme plnotučné mléko. Nadrobíme do něj droždí a zasypeme 1. lžící cukru. Výsledek zasypeme lžící hladké mouky, dáme na teplé místo a necháme nakvasit.
Rozpustíme máslo, přidáme do něj 2 lžíce oleje. Nachystáme si mouku, cukr, sůl, rum. Přilijeme polotučné mléko, ve kterém budou rozšlehány žloutky. Trochu promícháme a přidáme předem připravený kvasek.
Těsto vypracujeme dohladka tak ať se nelepí, poprášíme hladkou moukou a necháme vykynout.
Po hodině těsto zlehka stlačíme a necháme dokynout.
Po vykynutí uděláme velkou lžící 35 - 40 kopečku a pomoučíme je. Kopečky roztaháme na placky, do každé placky dáme lžičku libovolné nádivky a zatočíme. Otočíme tak aby zatočená část byla ve dole.
Vejce oprášíme hladkou moukou a děláme do kopečků důlek, které mírně roztáhneme a vytvoříme tak koláček.
Prostředek propíchneme vidličkou. Můžeme si je označit marmeládou nebo ovocem a zasypeme posypkou.
Těsto potřeme rozšlehaným vejcem po obvodu a necháme chvíli kynout na plechu.
Pečeme na cca 180° do růžova asi 15 - 20 minut.
Po vytáhnutí z trouby potřeme koláčky rozpuštěným máslem s rumem.
Hodnoceno: 03.11.2016 17:41