Autor receptu
valouscz
Počet porcí
8
porcí
Kategorie
Dezerty
Obtížnost
Střední
Čas přípravy
01 hodin a 30 minut
Mouka pšeničná, hladká
500
gram
Prášek do pečiva
1
Balíček
Hera
250
gram
Vejce slepičí
1
kus
Jogurt bílý 3.5% tuku
150
gram
Jablka
6
kus
Cukr krupice
6
polévková lžíce
Koření, skořice, mletá
4
čajová lžička
Cukr vanilkový
4
čajová lžička
Strouhanka
8
polévková lžíce
Máslo
30
gram
Do velké mísy nasypeme mouku a prášek do pečiva. Pečlivě promícháme a následně přidáme vejce, jogurt a na kostičky nakrájenou změklou Heru. Za pomoci rukou zpracujeme hladké, vláčné a lesklé těsto, které se nebude lepit. Poté ho dáme na talířek a přikryjeme potravinářskou fólií. Dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.
Po uběhnutí půl hodiny, těsto vytáhneme a rozdělíme na 4 stejné díly. Vezmeme první z nich a položíme jej na moukou posypaný vál. Vyválíme tenký plát, na který doprostřed rozprostřeme 1 a půl lžíce strouhanky. Jablka zbavíme slupky a nastrouháme na hrubo. Přibližně jeden a půl jablka navrstvíme na strouhanku, posypeme dvěma lžícemi cukru, lžičkou skořice a vanilkového cukru. Nakonec pokapeme rozpuštěným máslem.
Závin skládáme tak, že přeložíme jednu půlku těsta přes jablka, poté ji pomažeme rozšlehaným vejcem. Následně přeložíme další část těsta a nakonec zahneme konce závinu. Závin přeneseme na plech s pečícím papírem, a potřeme ho vejcem.
Pečeme na 180° přibližně 20 minut. Je však třeba závin v troubě kontrolovat a pečení přizpůsobit vaší troubě.
Upečený závin můžeme podávat teplý, ale i studeny. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Recept zatím neobsahuje žádné recenze!